Vækstretardering uden kemi

Vækstretardering uden kemi

Blåt lys er hemmeligheden til succes

Roser er røde, violer er blå, siger man. Men faktisk kan også andre planter have gavn af røde og blå farver. Blåt og rødt LED-lys kan nemlig bruges til vækstretardering og både forkorte produktionstid og optimere plantevækst mere effektivt end kemiske plantevækst-regulatorer. Det viser forsøg med spanske margueritter lavet af DGT by Senmatic og et lokalt gartneri.

Fra produktionen af stiklinger til videre formering på rodningsstationen og herfra til færdig produktion i gartneriet. Der er mange processer, inden slutkunden køber en spansk marguerit i sin lokale forretning. Men hele den proces bliver hurtigere ved at erstatte kemiske plantevækstregulatorer med LED-lys. De kortere produktionstider i gartnerierne giver plads til flere planter, der kan sælges til butikkernes indkøbere.

Resultatet: Kortere produktionstid uden brug af vækstregulator

Resultaterne fra forsøgene med LED-lys som erstatning for vækstregulator var overbevisende, men også overraskende. Udover større ensartethed blev også produktionstiden optimeret fra normalt at tage 4-6 uger fra stik til videresalg af småplante til at tage 3-5 uger. Den kortere produktionstid betyder flere produktionsrunder på de samme kvadratmeter og giver dermed potentiale til at øge salget.

"Jeg blev overrasket over at kunne producere en lavere og mere salgbar småplante uden brug af vækstregulator og udelukkende med brug af LED" siger Jesper Slot, der er tidligere ejer i gartneriet, hvor DGT by Senmatic udførte forsøg med LED, og i dag er direktør i Graff Young Plants.

"Udover at kunne producere flere planter pr. kvadratmeter og dermed øge vores salg, kunne vi også imødekomme den stigende interesse og krav til småplanter produceret uden brug af vækstregulator. Bruger man udelukkende LED-lys som vækstregulator, får man et produkt, som man kan promovere som pesticidfrit udover svampesporebekæmpelse. At mindske brugen af kemi er et kædeansvar og noget hele kæden fra rodningsstationer til gartnerier og indkøbere sammen bør forbedre."

Jepser Slot CEO hos Graff Young Plants

De mange faktorer skal da også regnes med i det samlede billede, hvis man regner på den investering det er at udskifte traditionelle HPS-lamper med moderne LED-lys.

"Det er ikke kun besparelser på strømprisen, man skal se på, når man investerer i LED. Vores kunder oplever mindre svind, mindre retardering og mere ens planter. Faktorer, der alle resulterer i, at også gartneriets arbejdsgange kan optimeres. Man skal regne på den samlede besparelse."

Morten Hjorth Area Sales Manager hos DGT by Senmatic

Sådan gjorde vi:

 LED som erstatning for kemiske vækstregulatorer 

Tanken om brug af LED-lys som erstatning for kemi begyndte at spire hos Jesper Slot, tidligere gartneri-produktionsleder og i dag direktør i Graff Young Plants, efter han havde været i kontakt med DGT by Senmatic og fået nys om, at LED kunne give gode resultater for plantevækst og vækstregulering. Sammen blev et forsøg om effekten på spanske margueritter søsat i et lille prøvehus i gartneriet, Jesper Slot var medejer af.

I små kamre i gartneriet, der producerede millionvis af spanske margueritter til salg i hele Europa, blev fire sorter af spanske margueritter – eller osteospermum, som de hedder i gartnersprog – sat under LED-lys i plantens uge 8 fra kl. 05.00 til kl. 21.00 ved en temperatur på 16 grader. Alle sorter havde referenceplanter, der blev reguleret på traditionel vis med plantevækstregulatorer for at kunne sammenligne resultaterne.

I forsøgene blev forskellige lyssammensætninger afprøvet. Forskning har vist, at rødt lys stimulerer rodning, og derfor ”strækker” planten, mens blåt lys ”trækker” og derved påvirker højden.

- Der er forsket meget i brugen af lys i landbruget og plantesektoren. Her har man fundet ud af, at blåt lys oftest giver kompakt vækst, mens rødt lys giver strækningsvækst. Dog kan der være forskel baseret på kulturen – for nogen planter kan det faktisk være helt omvendt. Man ved eksempelvis, at det hos tulipaner er lige omvendt, fortæller Morten Krage, mens Jesper Slot stemmer i:

- Det er velkendt i branchen, at farverne i LED-lys kan påvirke plantevækst, men der er stadig en del ubesvarede spørgsmål og der er ikke lavet research på alle slags planter. Derfor satte vi os for at undersøge det for Osteospermum, som vi producerede til hele Europa, fortæller Jesper Slot.

Med Osteosspermum-sorten Emma blev der foretaget gentagende forsøg med planter med forskellige LED-lyssammensætninger og referenceplanter med HPS-lys og traditionelle vækstregulatorer. Billedet viser forskellen mellem en referenceplante med plantevækstregulatorer og HPS-lys (til venstre) og en plante, der kun er vækstreguleret med LED-lys (til højre).

Eksempler på forsøgsresultater – Sunny Osteospermum Emma:

Nedenfor ses de konkrete resultater af forsøgene med sorten Emma. De tre tabeller viser, hvordan mængden af blåt lys påvirker planten. Bemærk, at det kun er lyssammensætningen, der ændrer sig – den styrbare lyssammensætning er let at ændre med en LED-controller eller DGT by Senmatics klimakontrol. Referenceplanterne er alle blevet behandlet 6 gange med traditionel vækstregulering og har fået HPS-lys. Det er værd at bemærke, at selv med en fast LED-lysstrategi oplever man bemærkelsesværdige resultater.

- Det er tankevækkende, at man ved at bruge LED-lys kan fjerne kemisk vækstregulering fuldstændig på Osteospermum i formeringen, siger Jesper Slot.

Udover forsøgene med sorten Emma, er lignende forsøg lavet med Sunny-sorterne Atilla, Galina og Carlos.

 

Traditionel vækstregulering med HPS-lys og PGR LED vækstregulering
Lyssammensætning Almindeligt HPS-lys (og PGR) Røde LED 94 %, blå LED 6 %
Udvikling Større og lysere blade Mindre og mørkere blade
Brydning Ikke toppet Ikke toppet
Kompakt Ingen forskel i internodier Ingen forskel i internodier
Højde (gennemsnit) 5,5 cm 4,5 cm
Traditionel vækstregulering med HPS-lys og PGR LED vækstregulering
Lyssammensætning almindeligt HPS-lys (og PGR) Røde LED 86 %, blå LED 14 %
Udvikling Mindre ensartet og ikke så pæne løv Pænere løv, meget ensartet
Brydning Ikke toppet Ikke toppet
Kompakt Mindre kompakt Mere kompakt
Højde (gennemsnit) 5,5 cm 5,5 cm
Traditionel vækstregulering med HPS-lys og PGR LED vækstregulering
Lyssammensætning almindeligt HPS-lys (og PGR) Røde LED 90 %, blå LED 10 %
Udvikling Mindre ensartet og ikke så pæne planter Ensartet og pænere planter
Brydning Ikke toppet Ikke toppet
Kompakt Længere internodier Kortere internodier
Højde (gennemsnit) 5,5 cm 5 cm

Hvad er vækstregulering?

Vækstregulering laver ændringer i plantens celler og har betydning for, hvordan planten kommer til at se ud. Man kan via vækstregulering f.eks. påvirke plantens højde, afstanden mellem plantens bladpar eller hvor busket planten bliver.

Hvorfor laver man vækstregulering af planter?

Vækstregulering af planter sker for at gøre planten mere salgbar overfor de indkøbere, der køber ind for bl.a. supermarkedskæderne, og overfor slutkunderne, der køber planterne i butikkerne. For indkøberen er det særligt vigtigt, at planterne er kompakte fremfor høje og ustabile. Lave, kompakte planter giver mulighed for at transportere flere planter ad gangen – transport, der oftest foregår i standardiserede CC-containere.

 

Overvejer du LED?

DGT by Senmatics LED-top light fås i mange varianter, herunder armaturer med linsesystemer. Vores løsninger passer ind i de fleste moderne erhvervsgartnerier i verden og er designet til at kunne tåle det krævende miljø i et drivhus og blive ved med at fungere i årevis. Det minimalistiske design gør, at armaturerne er lette at installere og tilslutte ved hjælp af standardteknologi, og de giver en minimal skyggeeffekt.

Med styrbare LED-lys fra DGT by Senmatic kan gartneriet desuden kontrollere og justere spektralfordelingen. Det betyder, at når du investerer i et styrbart LED-armatur, har du altid mulighed for at ændre lyset, for eksempel som følge af, at der kommer nye forskningsresultater, i takt med (nye) dyrkningsstadier, eller blot fordi du ønsker at dæmpe armaturet, når der er behov for mindre lys. Investerer du i styrbare LED-vækstlamper fra DGT by Senmatic, vil du altså ikke være begrænset til et bestemt spektrum, men have ubegrænsede muligheder.

Nogle af de fremhævede benefits er:

  • Styring af spektralfordeling og dynamisk kontrol af lysintensiteten
  • Flere varianter til flere anvendelsesområder, f.eks. vertical farming, væksthuse, lukkede rum, havecentre, produktionsområder med særlige lysbehov, hybrid-installation, indendørs miljøbeplantning, "grønne vægge" – og meget mere 
  • Besparelse på energi
  • Lang levetid uden reduktion af lyseffekten over tid
  • Konstant lys på planten grundet et patenteret optisk linsesystem

HPS vs. LED

Er du er blevet nysgerrig på forskellen mellem traditionelt lys og LED? Læs vores gennemgang af HPS vs. LED her

Download folderen

Serien af styrbare LED-lamper

I denne brochure kan du finde et samlet overblik over vores serie af styrbare LED-lamper.

Download brochuren

Leasing af LED-lamper

Ved du, at du kan lease vores LED-lamper på meget favorable vilkår?

Læs mere om leasing

Nogen spørgsmål? Vores specialister er klar til at hjælpe

Johnny Rasmussen Johnny Rasmussen Business Development Manager +45 20 80 11 03
Morten Hjorth Morten Hjorth Area Sales Manager +45 20 80 11 16

Du er også velkommen til at kontakte os via denne formular - og samtidig evt. tilmelde dig vores nyhedsbrev

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Medicinsk Cannabis - og de bedste værktøjer for den ideelle produktion

Medicinsk Cannabis - og de bedste værktøjer for den ideelle produktion

Få mere at vide om de vigtige parametre for dyrkning af cannabis - og hvordan du styrer dem.

Læs hele historien
Hvordan man vælger den rigtige LED-lampe

Hvordan man vælger den rigtige LED-lampe

Find den optimale LED-løsning til din produktion!
LED-vækstlyssystemer medfører flere fordele inklusiv en høj grad af styrbarhed, forbedret produktkvalitet, energibesparelser og et dynamisk spektrum, der muliggør produktionsoptimering og opskalering. I denne guide får du et overblik over, hvilke LED-lamper der skal vælges til de forskellige dyrkningstyper.

Læs hele historien
Producer rød salat med LED-vækstlys

Producer rød salat med LED-vækstlys

Svenskbaserede Spisa Smaker AB investerede i et LED-vækstlyssystem med fuld styrbarhed for at imødekomme markedets krav til produkter af høj kvalitet og rødt pigmenteret salat. Ikke alene har de set gode resultater i kvalitetsforbedring, de har også oplevet en 48% energibesparelse


 

Læs hele historien