Planteforskning: Fuldskala klimaløsning til AU Food i Danmark

Planteforskning: Fuldskala klimaløsning til AU Food i Danmark

En fuldskala klimaløsning på Aarhus Universitet muliggør avanceret planteforskning, som er nødvendig for fremtiden for gartneri og kommercielle væksthuse. Innovativ funktionalitet er afgørende for det komplekse setup på universitetet, og det gælder også for stabile og pålidelige operationelle processer. Derfor valgte Aarhus Universitet DGT by Senmatic som hovedleverandør af klimastyrings-teknologi og den efterfølgende vedligeholdelse af installationen.

For at imødekomme efterspørgslen efter avanceret gartneriforskning blev en ny vækstbygning bestående af 26 afdelinger opført som en del af forskningsfaciliteterne ved Aarhus Universitet (AU) i 2019. Den indgående forskning på universitetet er nøglen til fremtidens indsigt i branchen, og derfor havde AU brug for en kompleks fuldskala-installation.

”Flere forskellige forskere skal være i stand til at bruge setup’et til hver af deres forskningsområder - både nu og i fremtiden. Derfor var det bydende nødvendigt for os at sikre en løsning, hvor både klima, gødning og vanding er forbundet. ”

Jørgen Rosager Rådgivende Ingeniør ved Aarhus Universitet

Installationen har klimastyring af høj kvalitet, herunder vand- og gødningsblandere, LED-vækstlys, fugtighed, elektriske installationer og styring af alle dele i væksthuset. Alle funktionerne styres via klimacomputere, der håndteres og overvåges fra kontorbygningerne ved siden af vækstkamrene.

”Både små og store eksperimenter udføres i de 26 kamre, hvor flere forskellige aspekter af vækstprocessen kontrolleres og overvåges”, forklarer Jørn Rosager, rådgivende ingeniør ved Aarhus Universitet, og fortsætter: ”Derfor har det været nødvendigt at installere funktionaliteter som ventilation, skygge, lys, fugtighed og Co2”. Ud over disse funktioner er styring af vanding og gødning installeret; to gødningsblandere i hver afdeling.

”På universitetet havde de et særligt krav om returvandskontrol gennem et osmosesystem. Dette gør det muligt for forskerne at kontrollere vand- og returbassiner for hvert produktionsbord. Systemet blev specifikt bygget til opsætningen - og derfor tilpasset deres konkrete behov. Denne form for opgave er ikke ukendt for DGT by Senmatic, da vi altid er i stand til at tilpasse vores løsninger til den specifikke business case”

Flemming Hansen Projektleder hos DGT by Senmatic

En klimacomputer med høj kapacitet for kombination af funktionalitetskontrol

På grund af den komplekse opsætning med forskellige vækstfokusområder, flere afdelinger og multifunktionel teknologi havde Aarhus Universitet brug for klimastyring med høj kapacitet. Derfor investerede de i to LCC4-klimacomputere med SuperLink. LCC4-computere giver forskerne avanceret datastyring og en ekstrem høj grad af kontrol – hvilket er nødvendigt for det høje niveau af forskning, som de udfører.

”Når vi udfører vækstforskning, skal vi være i stand til at have tilbundsgående datasamlinger og tydelige historiske datavisninger vist gennem grafer og kurver. Klimacomputere fra DGT by Senmatic giver os netop det - og alt sammen på dansk, hvilket er et vigtigt aspekt, som mange af de konkurrerende leverandører ikke var i stand til at levere,” forklarer Jørn Rosager.

”DGT by Senmatics klimacomputer er i stand til at kommunikere med LED-lamperne. Dette er en avanceret detalje, som vi ikke kunne finde fra andre leverandører, og det understreger innovationen og den høje kvalitet af DGT by Senmatics produkter. Vi har været meget tilfredse med at arbejde sammen med et så velrenommeret firma som DGT by Senmatic. ”

Jørgen Rosager Rådgivende Ingeniør ved Aarhus Universitet

Ultimativ klimastyring for alle væksthuse

Væksthuse indeholder økosystemer, der har brug for klimastyring af høj kvalitet for at sikre de bedste vækstbetingelser. De forskellige klimakomponenter og processer tilpasses effektivt hinanden gennem elektronisk klimakontrol. Elektronisk og automatiseret klimakontrol er relevant for alle kommercielle væksthuse og andre former for vækst-setups, hvilket medfører adskillige fordele:

  • Forøget udbytte
  • Højere plantekvalitet
  • Forbedret effektivitet og besparelse af ressourcer
  • Hindrer spild af energi, vand og næringsstoffer
  • Højner præcisionen af væksten ved hjælp af nøjagtig styring
  • Sikrer et minimum af fejl med en brugervenlig og datastyret klimakontrol.
Vælg den rigtige klimastyring

Avanceret styring af udbytte med LED-vækstlys

LED-vækstlys er vigtigt, når der kræves høj styrbarhed i en gartneriinstallation. LED-lamperne har styrbart spektralfordeling og lysintensitet for bedst muligt at stimulere plantevækst, og det giver producenterne mulighed for at kontrollere spektralfordelingen, så lyset kan tilpasses optimalt til det fotosyntetiske handlingsspektrum. De vigtigste fordele ved LED-vækstlamper er:

  • Finjustering af spektralfordelingen
  • Udvid eller skift produktion
  • Lavere energiomkostninger
  • Forøg produktkvaliteten
Lær mere om fordelene ved LED

DGT by Senmatic som partner igennem hele processen

Den komplekse installation har krævet grundig planlægning og rådgivning. Som ekspert i både små og store væksthusinstallationer udnævnte DGT by Senmatic et projektlederteam for Aarhus Universitet, der tog ansvaret for både planlægning, tegninger, rådgivning, tilbud, installation og efterfølgende vedligeholdelse. 

DGT by Senmatic indledte byggeprocessen ved at montere rør i gulvene - og afsluttede processen med at installere alle nødvendige klimainstallationer. Efter 3 måneder er vækstbygningen og den nye forskningsfacilitet klar, men Senmatics rolle er ikke ovre.

”Nu er der fokus på vedligeholdelse, service, sensorkalibrering og rådgivning om den generelle brug af funktioner - og vi er meget tilfredse med både samarbejdet med Aarhus Universitet og det endelige resultat. Vi ser frem til at igangsætte forskningsprocesserne med ordentlig onboarding, ”siger Flemming Hansen fra DGT by Senmatic.

Installationen indeholder flere avancerede funktioner med automatiseringer og driftsafhængigheder.

”For at være i stand til at udnytte disse mest effektivt, har vi brug for den rette træning og vejledning fra DGT by Senmatic,” forklarer Jørn Rosager og fortsætter: ”Men vi er klar til, at forskerne kan begynde at bruge setup’et og erfare de nye muligheder. Måske vil en funktion som justering af den spektralfordelingen føre til ny relevant indsigt for branchen.”

“Dette projekt illustrerer, hvordan vi altid arbejder uanset installationsskalaen: som installationspartnere fra initial rådgivning til teknologi, der lever op til kvalitetskravene. Og altid med producentens specifikke behov i fokus. ”

Flemming Hansen Projektleder hos DGT by Senmatic

Bliv klogere allerede i dag....

Er du interesseret i at lære mere om klimainstallationer i fuld skala? Eller ønsker du at udvide med mindre installationer? Hos DGT by Senmatic er vi eksperter i begge processer, og vi ser frem til at tale med dig om dine muligheder.  Så du er meget velkommen til at kontakte os!

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Innovative gartnerier i skibscontainere

Innovative gartnerier i skibscontainere

Denne nye type væksthus er bygget inde i skibscontainere, der er udstyret med LED-vækstlamper, gødningsblandere og klimastyring fra Senmatic. Dette koncept kaldes BoxXLand og skaber et unikt og justerbart klima for effektivt at dyrke en bred vifte af kulturer, f.eks. salat og urter.

Læs hele historien