Det skal du overveje inden valg af LED-leverandør

Der er mange faktorer at overveje, når man undersøger og sammenligner LED-vækstlys fra forskellige producenter i den indledende købsfase. Faktorer, der alle påvirker vækstbetingelserne og antallet af lamper, der skal bruges til optimal lysdistribution.

Modtag altid lysplaner inden køb

Vi anbefaler, at du altid får udarbejdet lysplaner fra alle de leverandører, du overvejer, for at være sikker på, at vækstlyset giver den ønskede effekt og at du køber det korrekte antal lamper.

DGT by Senmatics lysingeniører og salgsteam udarbejder altid lysplaner forud for salg af LED for at sikre, at effekten, antallet og placeringen af lamper er korrekt – og dermed også nøjagtigheden og udbyttet.

I lysplaner fra DGT by Senmatic kan du se den præcise mængde lys fordelt på dit areal. Dette opgøres i µmol per kvadratmeter. På den måde sikrer vi, at ingen plante ender i en yderlig mørk zone uden det fornødne lys.

Vigtige faktorer ved sammenligning af LED-armaturer

For at kunne sammenligne LED-produkter fra flere leverandører på et sagligt og fagligt grundlag, er der flere vigtige faktorer, du skal kontrollere og overveje.

Spredning og justerbarhed

Lysets spredning og lampens justerbarhed har stor indflydelse på, hvor rentabel din investering i LED er. Både her og nu, da det påvirker antallet af lamper, du skal købe for at dække dit areal, men også på længere sigt, da de to faktorer påvirker dine planters vækstbetingelser og dermed også salgbarhed og produktionstider.

Spredning af lyset er en af de vigtigste – hvis ikke den vigtigste – faktor, når man taler om LED. DGT by Senmatics LED er bygget til at fordele lyset jævnt over det areal, armaturet dækker. Dette er dog ikke nødvendigvis tilfældet for alle LED-lamper på markedet, og du risikerer, at lyset er meget kraftigt lige under lampen og kun udsender minimalt lys i yderområderne. Fordeles lyset ikke jævnt, skal lamperne placeres tættere. Det betyder helt konkret, at du skal købe flere lamper hos de leverandører – og formentlig flere end det reelt er nødvendigt. Du risikerer samtidig, at ikke alle planter modtager den mængde lys, de har brug for til at vokse. Forhør dig altid om lysets spredning.

Justerbarhed er en anden vigtig faktor. Tjek, om du har mulighed for at justere spektralfordelingen og lysintensiteten. Kan du justere lysintensiteten, kan du tilpasse lyset til plantens vækststadie og på den måde sikre dig, at planten absorberer lyset og at plantevæksten drager størst muligt nytte af det. Kan du indstille spektralfordelingen, betyder det, at du kan sikre dig, at planterne får den rette mængde lys i den korrekte farvesammensætning på hvert af plantens vækststadier. Når du justerer spektralfordelingen, indstiller du procenten af blåt og rødt lys.

Det kan du læse meget mere om her

Lampernes effekt

Sammenligner du LED-produkter fra flere leverandører, skal du først og fremmest overveje forholdet mellem pris, antal dioder og effekt. Lampens pris hænger højst sandsynligt nøje sammen med den givne effekt og antallet af dioder – og dækker disse dit behov? Vil du alligevel se nærmere på effekt, så kig helt konkret på watt. Produkter med forskellig watt kan ikke sammenlignes en-til-en. Hav blot in mente, at watt alene ikke giver dig den fulde historie holdt op imod pris og diodesammensætning.

Output fra dioderne og output fra lampen

Outputtet fra dioderne er ikke det samme som outputtet fra lampen. Når diodeproducenten oplyser output, tages der ikke højde for, at dioden sættes ind i en lampe, som ændrer diodens forhold – ofte skal lyset fra dioden skinne gennem et andet materiale, hvilket naturligvis giver et tab i output. I DGT by Senmatics lamper er der fx plast under dioden, da plastikken er en del af konstruktionen, som sikrer, at spektralfordelingen er korrekt. Hertil kommer et naturligt tab i strømforsyningen. Det er vurderet, at outputtet fra dioderne og output fra lamperne varierer med 8-10 %.

Vær opmærksom på, at information om outputtet kan variere fra producent til producent. Hold derfor godt øje med, om leverandøren oplyser output direkte fra dioden eller oplyser, hvad der reelt bliver afgivet fra lampen. Denne type information finder du typisk på et datablad – står det ikke specificeret, om tallet dækker det ene eller det andet, opfordrer vi til, at du spørger forhandleren for at kunne sammenligne.

Læs mere om FL300 Grow lampen her

Areal og højde

Jo tættere på kulturerne lamperne hænger, jo højere vil lyseffekten være. Dog vil lyset så dække et mindre areal. I en lysplan kan du se, hvor højt lamperne hænger over netop din overflade og med de præcise opgørelser for lyseffekt over dine kulturer. For at kunne sammenligne effekt og antal lamper – og dermed pris – er det således nødvendigt med en lysplan.

Udgifter til montering

Det er desuden fornuftigt at forholde dig til montering af de lamper, du ender med at købe, så prisen for montering – enten af leverandøren eller af din lokale elektriker – ikke løber op i uforudset høje omkostninger. Montering er oftest et ekstra tilvalg. Forhold dig derfor til, om dine nyindkøbte lamper kan monteres på eksisterende skinner, om gartneriet skal tømmes, imens monteringen pågår, om opgaven kan klares på en stige, eller om et stillads er nødvendigt, og om din nuværende elinstallation er tilstrækkelig eller kræver større eller mindre tilpasning. 

Kan lamperne kobles til et styringssystem?

En anden ting der er værd at overveje er, om lamperne kan kobles til et styringssystem.

DGT by Senmatic leverer 360-graders styring af LED, vanding og gødning samt alle klimafaktorer via vores klimacomputer og vores styringssoftware SuperLink.

Med et styringssystem forbinder du alle dine klimaelementer til én central PC, hvor du nemt kan indstille på de forskellige funktioner, overvåge alle processerne i dit gartneri og indhente historisk data, fx opsat i grafer. Det letter arbejdsgangen i dit gartneri og giver dig en gylden mulighed for at analysere på, om lyset – og vanding, gødning og klimaelementer – gavner din produktion som ønsket.

Vil du vide mere? Vores specialister er klar til at hjælpe

Morten Krage Morten Krage Key Account Manager +45 20 80 11 15
Johnny Rasmussen Johnny Rasmussen Business Development Manager +45 20 80 11 03
Morten Hjorth Morten Hjorth Area Sales Manager +45 20 80 11 16
Flemming Dam Hansen Flemming Dam Hansen Project Manager +45 20 80 11 14

Du er også velkommen til at kontakte os via denne formular - og samtidig tilmelde dig vores nyhedsbrev

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Bliv klogere på måleenheder for vækstlys – fra watt til PAR

Bliv klogere på måleenheder for vækstlys – fra watt til PAR

Som erhvervsgartner arbejder du sandsynligvis med vækstlys for at optimere dine planters vækst. Er det tilfældet, er du måske allerede stødt på en del enheder og betegnelser, der alle referer til lys. Men hvad betyder lumen, lux og watt? Og hvad med termerne PAR, µmol, PFF, PFFD? Hvilken enhed bør du bruge?

Få hele forklaringen her
Vækstretardering uden kemi

Vækstretardering uden kemi

Roser er røde, violer er blå, siger man. Men faktisk kan også andre planter have gavn af røde og blå farver. Blåt og rødt LED-lys kan nemlig bruges til vækstretardering og både forkorte produktionstid og optimere plantevækst mere effektivt end kemiske plantevækst-regulatorer. Det viser forsøg med spanske margueritter lavet af DGT by Senmatic og et lokalt gartneri.

Læs artiklen her
Hvordan vælger du den optimale LED-løsning?

Hvordan vælger du den optimale LED-løsning?

LED til gartnerisektoren har i de sidste par år været løsningen for mange kommercielle dyrkere, der ønsker at udvide og udvikle deres forretning. LED-vækstlyssystemer giver flere fordele, herunder en høj grad af styrbarhed, øget produktkvalitet, energibesparelser og et dynamisk spektrum, der muliggør produktionsoptimering og opskalering. Men for at udnytte LED-vækstlysets samlede effektivitet er det vigtigt at installere en LED-opsætning, der passer til din produktion og de specifikke kulturer og krav til dine kulturer.

Se hele guiden her