Markante besparelser efter investering i elektronisk klima

Markante besparelser efter investering i elektronisk klima

”Vores gartneri eksisterer i dag, fordi vi har investeret i energibesparelser,” svarer gartner og ejer af Gartneriet Skovbrynet, Jeppe Aavang, til spørgsmålet om, hvad han har fået ud af at investere i styringsteknologi fra DGT by Senmatic. Besparelserne er da også markante: fra 150.000 kubikmeter fjernvarme i de tidlige 00’ere til under 48.000 kubikmeter i 2020.

Hvert år producerer Gartneriet Skovbrynet ca. 1 million potteplanter til det europæiske marked. For at lykkes med deres ambition om at producere potteplanter af højest mulig kvalitet og holdbarhed, til glæde for både samarbejdspartnere og slutforbruger, har gartneriet de seneste år investeret i bl.a. styringsteknologi fra DGT by Senmatic.

Særligt gartneriets fuldautomatiske klimastyring, en LCC4, er med til at styre de mange faktorer, der påvirker drivhusets klima og dermed kvaliteten på produkterne. LCC4 klimastyringen spiller desuden sammen med en anden energibesparende investering: nye gardiner, der styres automatisk af LCC4’eren.

Investeringen og de besparelser, det har medført, har nu frigivet midler til at investere i andre projekter – midler, som gartneriet ellers skulle bruge på forbrug.

Automatisk klima tilpasset kulturerne giver høj sikkerhed

LCC-klimastyringer kontrollerer alle klimafunktionerne. Betjeningen foregår ved hjælp af en overskuelig menu, og displayet viser de indstillinger, du oftest bruger. Det gør det let at automatisere de elementer, der har stor påvirkning på dine kulturers vækst. De mange muligheder for brugerindstilling betyder, at klimastyringens handlinger er skræddersyet fuldstændig til de kulturer, du producerer – uden at hverken du eller ansatte selv skal huske på alting.

”Klimastyringen er en sikkerhed for mig. Nogen af mine kulturer ville jeg måske før give en høj temperatur for at få dem hurtigere færdige og så vækstregulere dem med kemi. Vi bruger ikke den slags kemi mere. Nu kan jeg i stedet vælge en gennemsnitstemperatur, så jeg er sikker på, at det bliver fulgt til punkt og prikke med gardiner og skygger osv. Det vil sige, at jeg nu med sikkerhed ved, at kulturen er færdig til tiden, og at de fortsat har vores høje kvalitet.”

”Før var der hele tiden en vis usikkerhed. Hvad hvis der skete noget kl. 03 om natten? Nu regulerer klimastyringen selv eventuelle skift, og den reagerer hurtigt. Derfor tør jeg i dag godt at køre planterne relativt koldt om natten, og så reagerer computeren efter det. Og det gør, at jeg ikke pludselig skal bruge kemi. Jeg får en lidt længere produktionstid, men i høj grad også en meget sikker produktion og en stor besparelse i varme.”

Jeppe Aavang Ejer af Gartneriet Skovbrynet

Smartere klima giver besparelser

Den elektroniske klimastyring har da også allerede vist sig at have enorm effekt.

”Vi har sparet enormt meget varme. Man kan selvfølgelig ikke sammenligne to år rent, fordi ting, såsom hvor hård vinteren er, også spiller ind, men vores forbrug er faldet markant. I de tidlige 00’ere havde vi et forbrug på omtrent 150.000 kubikmeter fjernvarme. I 2020 var vores fjernvarmeforbrug under 48.000 kubikmeter,” siger Jeppe Aavang.

Det skyldes særligt, at computeren automatisk styrer klimaet i forhold til helt konkrete faktorer og p-værdier, som Jeppe Aavang har fodret computeren med. Det samme gælder gennemsnitstemperatur for dagen. Klimastyringen regner herefter selv ud, hvordan temperaturen skal stige og falde over døgnet – fx daler temperaturen automatisk om natten.

Inden installationen af den automatiske klimastyring fra DGT by Senmatic var de optimale værdier også kendte. Men viden om planternes minimum- og maksimumværdier og hvordan disse kunne bruges aktivt til at opnå besparelser er først kommet til i arbejdet med automatisk klimastyring, fordi computeren netop kan udnytte de faktorer til at agere smartest muligt.

”Vi vidste måske, at kulturerne kunne klare sig med 10 grader om natten. Men kunne de klare sig med 6 grader? Den slags viden giver besparelser på bundlinjen, når man bruger det aktivt i klimastyringen og udnytter automatikken. Det kræver selvfølgelig, at man har både det tekniske – altså klimastyringssystemet – og sin gartnerfaglige viden på plads.”

Jeppe Aavang

Besparelserne giver rum til nye investeringer

Med automationen er unødige omkostninger skåret fra og energiforbruget reduceret kraftigt. Besparelserne, som investeringen i klimasystemet har medført, betyder, at penge der ellers ville have været brugt udelukkende på forbrug nu kan investeres i andre projekter.

”I et ældre gartneri som vores har det været ren overlevelse at investere i besparelser. Både i forhold til omkostninger, men også fordi vi får et bedre produkt og undgår kemi.”

Jeppe Aavang

Kom godt fra start med klimastyring

Gartneriet Skovbrynet havde ikke tidligere erfaring med elektronisk klimastyring. De kendte dog DGT by Senmatic i forvejen og besluttede derfor at undersøge de mange muligheder, som LCC4 klimastyringen giver. Herefter blev et introduktionsforløb gennemført, hvor instruktion til programmet blev grundt gennemgået.

”Vi fik god oplæring og hjælp, så vi kunne komme godt fra start. Har vi spørgsmål, ringer vi blot til den tekniske support,” siger Jeppe Aavang.

Om Gartneriet Skovbrynet

Gartneriet Skovbrynet er beliggende i Odense, Danmark, og består af 11.000 m3 glashuse. Det familieejede gartneri har været i drift siden 1972. Årligt produceres ca. 1 million potteplanter fordelt på forskellige kulturer. Hovedkulturerne er Chlorophytum Comosum (Væddeløber), Cyperus Zumula (Kattegræs) og Impatiens New Guinea (Flittig Hans eller Balsamin).

Se hvilke produkter der især er relevante i forhold til klimastyring

Sammenligning af LCC Elektronisk klimastyring

Få et overblik over funktionerne på LCC-klimastyringer

Overblik

Klimafølere

Korrekt måling af de aktuelle vækstforhold

Se produkt

RTF-6 / RTFC-7 Føler

Kombineret føler for måling af vejrforhold

Se produkt

SuperLink 6

Software for dataopsamling og analyse for optimal klimastyring

Se produkt

Nogen spørgsmål? Vores specialister er klar til at hjælpe

Johnny Rasmussen Johnny Rasmussen Business Development Manager +45 20 80 11 03
Morten Hjorth Morten Hjorth Area Sales Manager +45 20 80 11 16

Du er også velkommen til at kontakte os via nedenstående formular - og / eller tilmelde dig vores nyhedsbrev

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Hvordan man vælger den rigtige løsning til klimastyring

Hvordan man vælger den rigtige løsning til klimastyring

Alle kommercielle dyrkere har stor viden om deres egne kulturer, men på trods af det skaber den manuelle klimastyring en mangel på styrbarhed og insigt i data. Måske kender du den rigtige temperatur, den korrekte lysmængde og den optimale vandingsprocess. Men ved du, om forholdene kunne blive endnu bedre - og derved resultere i en forøget plantekvalitet? 

Læs hele guiden
Forebyg Botrytis i det fugtige efterår

Forebyg Botrytis i det fugtige efterår

Botrytis er et af de typiske problemer, der opstår i takt med, at fugtigheden stiger. Derfor har LCC4 en indbygget botrytis-funktion, der forebygger botrytis og dyre kemiske behandlinger.

Læs hvordan
Færre blandere - bedre resultater

Færre blandere - bedre resultater

Syv gamle blandere er skiftet ud med tre nye og giver langt bedre resultater – og ro i sindet.

Læs hele artiklen