Gødningsforbrug næsten halveret med mere præcise blandere

”Hvad pokker er der sket her?” spurgte gartneriet DanRoses’ gødningsleverandør efter at have opdaget en markant nedgang i gartneriets gødningsforbrug. Svaret er simpelt: gartneriets nye AMI Penta Vandings- og Gødningsblandere doserer gødningen så præcist, at alt unødvendigt forbrug forsvinder – til gavn for både DanRoses’ faste omkostninger og plantekvalitet.

Gartneriet DanRoses har i de seneste år udskiftet syv gamle AMI 900 og AMI 90’er blandere med tre nye AMI Penta blandere fra DGT by Senmatic. Og resultaterne er ikke at tage fejl af. Gartneriets gødningsforbrug er reduceret med mere end en tredjedel og op mod 99 % af planterne sendes ud ad døren som A-kvalitet.

Kun 8 ud af 20.000 planter kasseret i stor leverance

”De nye blandere doserer langt mere præcist. Det mærker vi selvfølgelig økonomisk, men vi har især kunnet se det direkte afspejlet i planternes kvalitet – kvaliteten er i den grad fulgt med de korrekte næringsbehov. Vi har stort set ikke oplevet udfald siden installationen af de nye blandere,” fortæller Lars Olsen, der er ansvarlig for den daglige ledelse, produktion og salg i DanRoses.

Den forbedrede plantekvalitet blev særligt tydeligt, da gartneriet i en leverance skulle levere planter fra et helt hus. Ud af husets 20.000 planter blev kun 8 planter kasseret.

”Så taler vi altså pludselig i promille frem for procent,” som Lars Olsen udtrykker det.

De rette mængder på de rigtige tidspunkter

For at sikre optimale vækstbetingelser skal planterne have tilført den rette mængde vand og gødning på det rette tidspunkt. AMI Penta vand- og gødningsblanderne, som nu er installeret hos DanRoses, sikrer, at vandet leveres til planterne på præcis det rette tidspunkt, i den rette mængde og med de rette næringsstoffer i det rette blandingsforhold og den rette koncen-tration. 

Når vanding er gennemført på en ventilgruppe, og planterne har optaget deres nødvendige vand og næring, løber vandet tilbage til en returvandstank. Returvandet bliver herefter ført ind gennem blanderen igen. Her måler blanderen den tilbageværende gødningskoncentration i returvandet, da næringsværdien er ændret ud fra, hvor meget planterne har optaget ved den forudgående vanding. Blanderen sørger for at tilføre den mængde ekstra gødning, der skal til, for igen at nå den koncentration, gartneren har indstillet som ønsket værdi i sin gødnings-recept, inden den igen sender vand ud til den næste gruppe ventiler. På den måde justeres koncentrationen løbende for hele tiden at have den korrekte næringsværdi.

Johnny Rasmussen

Blanderen monitorerer og tilpasser hele tiden for at opnå den ønskede EC. Det betyder, at den altid giver det, du regner med, at du giver, og at du derved har nemmere ved at styre din kultur. De flotte forbedringer hos DanRoses er en kombination af bedre styring med øget vandingskapacitet og høj gartnerfaglighed i gartneriet.

Johnny Rasmussen Business Development Manager at DGT by Senmatic
AMI Penta fertilizer mixer from Senmatic

AMI Penta: Styr op til 100 grupper og 20 forskellige gødningsrecepter

AMI Penta er designet til at sætte endnu større fokus på planternes behov for præcis gødning og korrekt surhedsgrad i vandingsvandet på det helt rigtige tidspunkt.

AMI Penta kan styre op til 100 grupper med individuelle startbetingelser. Til hver gruppe kan du vælge mellem 20 forskellige gødningsrecepter, der indeholder information om EC, pH og gødningsblanding. Hver gruppe kan styre op til 30 ventiler, som frit kan vælges mellem de 200 ventiler, der er til rådighed i blanderen. Op til 9 ventiler kan vande samtidig, hvilket giver en maksimal udnyttelse af pumpekapaciteten. Vandingstid og volumen kan indstilles individuelt for hver ventil.

Læs mere: AMI Penta gødningsblander
Læs her hvorfor DanRoses valgte at udskifte sine 7 gamle blandere med 3 nye - og hvordan det gav bedre resultater og ro i sindet.

Vælg den rigtige vandings- og gødningsløsning

Se guiden

Produkter til klimastyring, belysning, vanding m.m.

Se produktsortimentet

Bliv klogere på hvad der rører sig i den grønne verden

Viden og indsigt

Løsninger til mange kulturer og din forretning

Se mulighederne

Spørgsmål? Kontakt vores specialister!

Hvis du har spørgsmål eller er interesseret i at vide, hvilken løsning vi kan hjælpe med til din forretning, er du meget velkommen til at kontakte vores specialister

Johnny Rasmussen Johnny Rasmussen Business Development Manager +45 20 80 11 03
Morten Hjorth Morten Hjorth Area Sales Manager +45 20 80 11 16

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Markante besparelser efter investering i elektronisk klima

Markante besparelser efter investering i elektronisk klima

Gartneriet Skovbrynet investerede i energibesparelser og er gået fra et forbrug på 150.000 m3 fjernvarme til under 48.000 m3.

Læs hele artiklen