Dyrk Tulipaner med LED

Dyrk Tulipaner med LED

Fra 10 LED lamper til en halv hektar

I løbet af blot to år har den hollandske virksomhed Rainbow Colors ved at installere LED-vækstlamper øget produktionen med 50 % og reduceret energiforbruget med 25 %.

CEO Bas Karsten er med sine mere end 25 års erfaring inden for gartneri og tulipanindustrien ingen novice, når det gælder om at skabe gode vækstbetingelser. Hvert år producerer Rainbow Colors, som blev grundlagt af Bas selv for 11 år siden, mere end 47 millioner tulipaner i Holland.

Bas Karsten ville gerne øge udbyttet af produktionen og kontaktede derfor DGT by Senmatic i februar 2014. Hans mål var at undersøge mulighederne i LED-vækstlamper og avancerede belysningsstyringssystemer efter i flere år at have brugt mere traditionelle lysarmaturer. Bas rådførte sig med eksperterne hos DGT by Senmatic og besluttede sig for at installere FL300, et lysarmatur, som har et højt lysudbytte, tilbyder en høj grad af styring og er meget omkostningseffektivt.

– Vi besluttede at teste LED-vækstlamperne i en kort periode for at se, om det var muligt at dyrke tulipaner af bedre kvalitet under disse lamper end under vores traditionelle belysningssystem. Og det var i dén grad muligt!, siger Bas Karsten.

 

En unik formel for drivhusbelysning

Bas Karsten gennemførte et forsøg med 10 LED-lysarmaturer for at afprøve installationen og virkningen på netop hans produktion. Bas Karsten fortæller:

– Da vi så forbedringen i kvaliteten af vores tulipaner, var beslutningen om at installere LED-vækstlamperne i hele produktionen ikke svær. Efter tre sæsoner er vi gået fra 10 lysarmaturer til en halv hektar, og vi har opnået en energibesparelse på op mod 25 %. 

I dag har Bas Karsten skabt sin egen unikke formel for, hvordan LED-belysningsstyringssystemet udnyttes bedst muligt – i kombination med naturligt lys. Ved hjælp af avancerede LED-armaturer har Bas etableret en ny opsætning med vertical farming, som gør det muligt at producere hele 50 % flere tulipaner. Det helt afgørende er, at det ikke har krævet øgede omkostninger til opvarmning eller udvidelse af Rainbow Colors' produktionsanlæg at opnå disse resultater.

3 Fordele ved LED-vækstlamper


1. Tilføj et ekstra lag


Brug lamperne som et supplement til naturligt lys i et ekstra produktionslag: Lamperne installeres i det nederste lag, mens det øverste lag fortsat er afhængigt af naturligt lys.


2. Dyrk planter i det nederste lag


Få mulighed for at dyrke mere hårdføre sorter i det nederste lag.


3. Fordobl produktionen


Skab mulighed for at fordoble udbyttet af produktionen – uanset om der er tale om tulipaner, salat eller andre kulturer – uden at udvide produktionsanlægget og uden at øge omkostningerne til opvarmning.

Kvalitetsforbedringer og andre fordele ved LED-vækstlamper

Der er gennem de seneste par år opstået bred enighed om, at LED-vækstlampesystemerne er fremtiden inden for industrielt gartneri LED-systemerne har flere fordele, som alle har at gøre med produktionsoptimering og -effektivitet. Og fordi LED-belysning muliggør vertical farming kan eksisterende produktionsanlæg udnyttes fuldt ud.  

Ud over de oplagte fordele ved vertical farming har Bas Karsten oplevet betydelige kvalitetsforbedringer i sin produktion takket være den høje grad af styring, som er mulig med LED-vækstlamperne. Bas Karsten har således fundet ud af, at kvaliteten af tulipanerne øges, når de udsættes for LED-belysning i syv dage og naturligt lys i 14 dage. Takket være LED-systemets tilpasningsvenlighed kan han løbende ændre på belysningen. Det faktum, at LED-vækstlamper næsten ikke producerer varme sammenlignet med almindelige lysarmaturer, er en yderligere fordel, når det gælder tulipanernes produktionskvalitet.

“Kvaliteten er forbedret, vi har øget produktionen med 50 % på samme areal, og LED-vækstlamperne producerer næsten ingen varme – det er de fordele, vi har oplevet efter at have installeret lamperne.”

Bas Karsten CEO hos Rainbow Colors

Tilpasning af LED-installationen

En af de vigtigste faktorer bag Bas Karstens beslutning om at skifte til LED-belysning var muligheden for at ændre indstillingerne alt efter forholdene. Betingelserne for tulipanproduktion er anderledes i december end i marts, og LED-vækstlampesystemet gør det muligt at foretage den nødvendige tilpasning.

– Vækstlampesystemerne skal tilpasses til hver enkelt produktionsproces og kultur – og hver enkelt producent er ekspert i sin egen produktion, siger Morten Hjort, Global Sales Manager hos DGT by Senmatic.

– Men for erhvervsgartnerier, som ikke har tidligere erfaring med LED-belysning, er det afgørende, at installationen og testperioden gennemføres under kyndig vejledning af eksperter i LED-vækstlampesystemer. Hos DGT by Senmatic har vi erfaring med en lang række forskellige kulturer, og vi har en klar idé om, hvordan vi skal påbegynde installationen af LED-vækstlamperne. Vores rolle er at tilbyde rådgivning og vejledning om implementeringen, at samarbejde med vores kunder i hele installations- og testfasen og at dele ud af vores viden løbende igennem hele processen.

Opskaleringen af Rainbow Colors' LED-opsætning fra et lille testområde til en fuldt udbygget vertical farming-installation blev gennemført i et tæt samarbejde mellem DGT by Senmatics konsulenter og Bas Karsten selv.

Morten Hjorth anbefaler at følge Bas Karstens eksempel med at teste og tilpasse LED-systemet i lille skala for at skaffe sig den nødvendige viden og erfaring samt finde frem til de foretrukne indstillinger i LED-systemet, før der opskaleres.  

Læs mere om vores løsninger til gartnerier og forretningsområder

"Vi brænder for at hjælpe vores kunder med at høste det fulde potentiale af deres virksomhed. I tråd med Bas Karstens erfaringer anbefaler vi de af vores kunder, som er interesseret i LED-vækstlamper, at kontakte os, så vi kan indlede en dialog om den bedste løsning."

Johnny Rasmussen Business Development Manager hos DGT by Senmatic
Kontakt os i dag for at få mere at vide om mulighederne i LED-vækstlampesystemer og indendørs dyrkning!

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Producer rød salat med LED-vækstlys

Producer rød salat med LED-vækstlys

Svenskbaserede Spisa Smaker AB investerede i et LED-vækstlyssystem med fuld styrbarhed for at imødekomme markedets krav til produkter af høj kvalitet og rødt pigmenteret salat. Ikke alene har de set gode resultater i kvalitetsforbedring, de har også oplevet en 48% energibesparelse

Læs hele historien