Agurker dyrket under LED-vækstlys: Fra to om ugen til to om dagen per kvadratmeter

Agurkeplanterne på Klarskov Gartneri nyder de nye vækstlys fra DGT by Senmatic, de nu soler sig under. Fra at høste to agurker om ugen pr kvadratmeter om vinteren høster gartneriet to agurker om dagen pr kvadratmeter efter installationen af LED-vækstlys

I Danmark har agurkeproducenter ikke tradition for at anvende vækstlys til agurker. Men efter flere ophold på gartnerier i udlandet, hvor Mads Klarskov, gartner og ejer i Klarskov Gartneri, havde set og testet indstilling af LED og spektralfordeling, besluttede familiegartneriet Klarskov Gartneri alligevel at undersøge, om LED-vækstlys også kunne have positiv indvirkning i deres agurkeproduktion.

Derfor fik de installeret FL300 Grow og FL300 Grow White LED vækstlys fra DGT by Senmatic.

Resultatet viste sig hurtigt. Fra at høste to agurker om ugen pr kvadratmeter høster gartneriet efter LED-installationen to agurker om dagen pr kvadratmeter.

- Under ophold i Norge og USA havde jeg fået erfaring med LED-vækstlys og prøvet at lege med fordelingen af rødt og blåt lys. Samtidig så jeg den positive effekt på varmeafledning og strømbesparelser. Alt det tog jeg med mig hjem. Alle på gartneriet var overbeviste om, at LED kunne være med til at skabe den fornyelse, vi skulle bruge til at udvikle os og drive produktionen fremad, fortæller Mads Klarskov og fortsætter:

- Vi mærker nu en helt klar forskel i vores produktion. Vi producerer væsentlig flere agurker, produktionen går hurtigere, og vi producerer langt stærkere planter og frugter af højere kvalitet.

Og lyset er i sandhed vigtigt for agurkers vækst: Kommer lys-niveauet under 120-130 µmol/m2, stopper agurken med at vokse, og vokser først igen, når lys-niveauet stiger.

"Vi mærker nu en helt klar forskel i vores produktion. Vi producerer væsentlig flere agurker, produktionen går hurtigere, og vi producerer langt stærkere planter og frugter af højere kvalitet."

Mads Klarskov Gartner og ejer i Klarskov Gartneri

Kan man dyrke agurker året rundt i Danmark?

En af ambitionerne med at få installeret LED-vækstlys i gartneriets agurkeproduktion var at kunne dyrke danske agurker året rundt – noget der i vinterhalvåret ikke er muligt uden lys, da Danmark ikke just er velsignet med meget naturligt lys om vinteren.

- Vi høster nu den første agurk lige omkring 1. februar og den sidste 1. november. Med andre ord kan vi med LED nu producere det samme antal agurker om vinteren som om sommeren, siger Mads Klarskov.

Om sommeren indstilles lamperne til at have mindre effekt, og i stedet tager solen mere over, hvorimod lamperne ved vinterkulturen bliver intensiveret.

At investere i LED – en fremtidssikret investering i kvalitet

Mange er tilbageholdende over for en udskiftning til LED på grund af de indledningsvise her-og-nu omkostninger ved at købe et større antal nye lamper. En faktor Mads Klarskov bestemt forstår, men han opfordrer alligevel til at se lidt længere ud i fremtiden.

- Som direkte omkostning er LED en dyrere løsning, men tager man faktorer som udvidet produktionssæson, strømbesparelser og den bedre varmedistribution, fordi varmen ikke kommer fra de traditionelle lamper, men i stedet en egentlig varmekilde, hvor varmen stiger opad, er LED-investeringen det værd. Man skal afsætte tiden til at finde den rette recept for ens kultur i ens givne omgivelser for at opnå de gode resultater, siger Mads Klarskov.

En anden klar fordel ved brugen af LED, hvor spektralfordelingen kan indstilles, er, at planterne får mindre blade (mindre bladareal). Det efterlader plads til flere planter og dermed flere agurker. Brugen af LED afspejles også i kvaliteten af agurker.

"Vi får en mere ensartet kvalitet og har ikke så mange skæve og uens agurker."

Mads Klarskov Gartner og ejer i Klarskov Gartneri

LED i et skræddersyet mix

LED-installationen på Klarskov Gartneri består af et skræddersyet mix af FL300 Grow og FL300 Grow White. De to LED-typer varierer i diodesammensætningen og udsender derfor også forskelligt lys. Fælles for dem begge er, at gartneriet selv kan indstille spektralfordelingen.

Johnny Rasmussen

"LED-installationen starter fotosyntesen i agurkeplanterne og giver samtidig et behageligt arbejdslys for gartneriets ansatte. Gartneren kan nemt indstille og styre spektralfordelingen og lysintensiteten via vores LED Light Controller – ja, faktisk kræver det kun tryk med en enkelt finger at styre sit LED-vækstlys."

Johnny Rasmussen Business Development Manager hos Senmatic

Modtag altid lysplaner inden køb

Agurkerne på Klarskov Gartneri dyrkes i ”high wire system”, hvilket gjorde den almindelige placering af lamper uhensigtsmæssig. For at eksponere alle planter og agurker for den fornødne mængde vækstlys er LED-lamperne placeret over hver af de lange rækker. Lampernes lysspredning sikrer således, at alle planter eksponeres for lyset fra siden, hvilket har givet stor effekt.

"Vi anbefaler, at du altid får udarbejdet lysplaner fra alle de leverandører, du overvejer, for at være sikker på at vækstlyset giver den ønskede effekt, og at du køber det korrekte antal lamper."

Johnny Rasmussen Business Development Manager hos Senmatic

DGT by Senmatics lysingeniører og salgsteam udarbejder altid lysplaner forud for salg af LED for at sikre, at effekten, antallet og placeringen af lamper er korrekt – og dermed også nøjagtigheden og udbyttet.

Her kan du læse mere, om hvorfor lysplaner og andre faktorer er vigtige, når du skal sammenligne LED-leverandører og deres produkter

Om Klarskov Gartneri

Klarskov Gartneri blev grundlagt i 1920 og har siden været drevet af familien Klarskov. Gartneriet har 6.400 m2 drivhuse. Gartneriet dyrker 74 forskellige slags grøntsagsplanter, og herudover dyrkes også julestjerner. Besøg Klarskov Gartneris hjemmeside.

Agurkeproduktion i Danmark

Agurkeproduktion kræver et varmt klima, og det lå derfor heller ikke ligefor at producere agurker i Danmark. Men med muligheden for at dyrke i indendørs drivhuse, begyndte agurkeproduktion også i Danmark. Agurkens danske sæson er normalt fra marts til oktober, men med LED-lys er det muligt at dyrke året rundt.

Interesseret i at vide mere? Vores specialister er klar til at hjælpe dig videre

Johnny Rasmussen Johnny Rasmussen Business Development Manager +45 20 80 11 03
Morten Hjorth Morten Hjorth Area Sales Manager +45 20 80 11 16

Du er også velkommen til at kontakte os via nedenstående formular - og evt. samtidig tilmelde dig vores nyhedsbrev

Jeg accepterer Senmatic's privatlivspolitik ved at indsende formularen

Bliv klogere på måleenheder for vækstlys - fra watt til PAR

Bliv klogere på måleenheder for vækstlys - fra watt til PAR

Som erhvervsgartner arbejder du sandsynligvis med vækstlys for at optimere dine planters vækst. Er det tilfældet, er du måske allerede stødt på en del enheder og betegnelser, der alle referer til lys. Men hvad betyder lumen, lux og watt? Og hvad med termerne PAR, µmol, PFF, PFFD? Hvilken enhed bør du bruge?

Få forklaringen her
Overvejelser inden valg af LED-leverandør

Overvejelser inden valg af LED-leverandør

Der er mange faktorer at overveje, når man undersøger og sammenligner LED-vækstlys fra forskellige producenter i den indledende købsfase. Faktorer, der alle påvirker vækstbetingelserne og antallet af lamper, der skal bruges til optimal lysdistribution.

Læs mere om de vigtige faktorer her
Hvordan vælger du den optimale LED-løsning?

Hvordan vælger du den optimale LED-løsning?

LED til gartnerisektoren har i de sidste par år været løsningen for mange kommercielle dyrkere, der ønsker at udvide og udvikle deres forretning. LED-vækstlyssystemer giver flere fordele, herunder en høj grad af styrbarhed, øget produktkvalitet, energibesparelser og et dynamisk spektrum, der muliggør produktionsoptimering og opskalering. Men for at udnytte LED-vækstlysets samlede effektivitet er det vigtigt at installere en LED-opsætning, der passer til din produktion og de specifikke kulturer og krav til dine kulturer.

Se hele guiden her