Det menneskelige øje opfatter lys helt anderledes end planter. Planter opfatter lys som partikler, som de kan absorbere. For at udnytte planternes fulde vækstpotentiale er det vigtigt at bruge vækstlys, og der er flere relevante måleenheder for lys i gartneri , som det er værd at lære om.
Som erhvervsgartner arbejder du sikkert med vækstlys for at optimere væksten af dine planter. Hvis det er tilfældet, er du måske allerede stødt på en række enheder og udtryk, der alle refererer til lys. Men hvad betyder lumen, lux og watt? Og hvad med begreberne PAR, µmol, PFF, PFFD? Hvilken enhed skal du bruge?
Lad os se nærmere på det.
Lumen: En standardiseret måleenhed, der angiver den samlede mængde lys, der udsendes fra lyskilden. Kort sagt, jo flere lumen, jo kraftigere lys.
Lux: En standardiseret måleenhed, der angiver intensiteten af lys fordelt over et bestemt område.
Watt: I modsætning til lumen og lux henviser watt til den energi, som produktet bruger, og ikke til selve produktets lysudbytte. Det gør watt til en enhed for energiforbrug, og dermed fortæller enheden ikke meget om, hvordan lyset matcher planternes vækstbehov. For at holde fokus på planternes behov taler vi i stedet om PAR. Det sikrer, at vores LED matcher planternes behov og vækstpotentiale.
PAR/µmol: Photosynthetically Active Radiation - eller fotosyntetisk aktiv stråling, som det hedder på dansk - angiver den mængde lys, som planterne kan bruge til fotosyntese. Denne enhed er den samme som µmol, også kendt i daglig tale som mikromol. PAR er ikke en lysmålingsenhed som sådan, men er en enhed, der giver information om det lysspektrum, som planten har brug for til at vokse.
PFF: Photosynthetic Photon Flux måler mængden af lys, der udsendes i et bestemt tidsrum. Men det fortæller os ikke, hvor meget lys der rent faktisk når frem til selve planten.
PFFD: Photosynthetic Photon Flux Density måler, hvor meget lys der rammer selve planterne i løbet af et bestemt tidsrum. Hvis du f.eks. ser µmol/m2/s på vores datablade, angiver det lysintensiteten pr. kvadratmeter hvert sekund.
Hvorfor lumen, lux og watt ikke fortæller os meget om LED-vækstlys
Det lys, planterne fanger - og det lys, vi kan se - kaldes synligt lys. Fotosyntesen indfanger energien fra det synlige lys, men den bruger ikke samme mængde af alle solens farver. Tværtimod bruger planter primært lys fra det blå og røde spektrum.
Derfor er DGT by Senmatic's LED-løsninger overvejende udviklet med udgangspunkt i disse to farver.
Okay, lad os blive lidt mere nørdede.
Som nævnt er den måde, det menneskelige øje ser lys på, meget forskellig fra den måde, planter opfatter lys på. Planter opfatter lys som partikler, som de kan absorbere - disse partikler kaldes fotoner eller kvanter. Denne forskel er grunden til, at partikler måles i µmol/m2/s i stedet for lux, som er baseret på, hvordan det menneskelige øje ser lys.
Den forbedrede viden om plantefysiologi i forhold til kommerciel ydelse og udbytte afspejles i diskussionen om µmol/s i stedet for watt pr. m2. Mikromol er tæt forbundet med planternes fotosyntetiske behov og kan måle den fulde spektrale fordeling, herunder fotosyntetisk aktiv stråling.
Hvis du i stedet bruger lumen, lux eller watt, måler du menneskeligt lys, mens plantelys måles i fotoner ved hjælp af PAR/µmol, PFF og PFFD. Derfor fortæller lumen, lux og watt os ikke meget om sammensætningen af LED-lys, da de ikke indfanger det blå og røde spektrum optimalt.
Konverter watt eller lux til PAR
Fordi PAR (eller µmol) måler den mængde lys, som planterne har brug for til fotosyntese, bruger vi den enhed, når vi bestemmer den spektrale sammensætning og antallet af LED-armaturer, der skal bruges i dit gartneri og til dine afgrøder.
Du kan bruge tabellerne nedenfor til at konvertere watt til PAR eller lux til PAR:
Fra watt til PAR
Fra lux til PAR
Styr den spektrale fordeling i DGT med Senmatics LED
At producere sunde planter af høj kvalitet handler om mere end at forbedre effektiviteten og fremskynde fotosyntesen. Fleksibilitet og kontrol er også ekstremt vigtige variabler, og faktorer som plantens udseende, vækststadie og kvalitetskrav gør det til en gylden mulighed at indstille spektralfordelingen til dine specifikke behov.
Det er derfor, den spektrale fordeling kan indstilles i DGT by Senmatics LED-løsninger.
Når du ændrer den spektrale fordeling, betyder det, at du ændrer sammensætningen af de farver, der udsendes fra lamperne. Det sker ved at øge eller mindske andelen af blåt lys baseret på oplysninger om planternes behov.
Hvor meget du kan justere farverne, afhænger af LED-løsningen, da alle armaturer er født med forskellige diodesammensætninger for at dække planternes forskellige behov. Hvis du vil have detaljerede oplysninger om mulighederne for at justere spektralfordelingen, og hvilken procentdel der er optimal for netop din kultur, bedes du kontakte vores specialister.
Alle LED-løsninger undtagen vores Grow Horti har denne funktion.
Vil du vide mere? Vores specialister er klar til at hjælpe